Filmin Künyesi:
BUTA | Yönetmen: Ilgar Najaf / Oyuncular: Rafig Guliyev, Tofig Aliyev, Elnur Karimov / Azerbaycan / 2011 / Renkli / 98´
Sinopsis:
Azerbaycan’ın ücra köylerinden birinin yamacında çekilen bu sevimli ve çağdaş peri masalı, büyükannesiyle yaşayan yetim Buta’ya odaklanıyor. Meraklı ve tatlı bir çocuk olan Buta, günlerini mutlu bir biçimde kırlarda gezerek geçiriyor. Köyün zorbaları Buta’yı, bir arkadaşının onurunu korumak zorunda bırakınca o da tepkisini gösteriyor ve yetişkinliğe ilk adımını atıyor.
Artılar
- Başrolde oynayan Buta’dan ziyade, yan karakterlerden Azim’in arkadaşı ile Azim’in kardeşi Gülyanak’ı canlandıran çocuk oyuncular oldukça başarılı bir performans sergilemişler.
- Film müzikleri oldukça başarılı.
- Dede karakterinin film içerisinde yer yer hayat ile ilgili verdiği nasihatler güzeldi. Sadece nasihatlerin sayısı biraz fazla kaçmış olabilir.
- Film boyunca Buta’nın bir tepede taşlardan “Buta” şeklini oluşturmaya çalışması filme güç ve renk katmış.
Eksiler
- Köye gelen kamyonetli sabun satıcısının hikayeye dahil oluşu çok ani ve ön hazırlıksız olmuş.
Keşif
- Gonca ile çalıştığı firmanın sabunlarını satmak için kamyonet ile köye gelen adamın ilk karşılaşmaları ve aşklarının kıvılcım alması bana, “Selvi Boylum Al Yazmalım” (Yönetmen: Atıf Yılmaz) filminde Asya (Türkan Şoray) ile İlyas (Kadir İnanır) arasındaki benzer sahneyi anımsattı.
- Gonca ile kamyonetli oğlan arasındaki aşkı, Buta’nın ninesi ile Dede karakteri arasında yaşanmış eski büyük aşkın bir yansıması olarak düşündüm.
- Buta’nın çocuk olmasından dolayı meraklı ve sorgulayıcı bir karakter sergilemesi ve “Dünya yuvarlak mıdır?” sorusunu kendince bulmaya çalışması bana, “Gökten Bir Uydu Düştü” (Yönetmen: July Delpy) filminde Albertine karakterinin dünyaya çarpacak meteor ile ilgili duyduğu merak ve korkuyu çağrıştırdı.
- Bir anlamı da hayat olan “Buta” kelimesini, film içerisinde zaman zaman gördüğümüz düz ovanın ortasındaki ulu ağaç ile ilişkilendirdim. Birçok önemli olay sırasında genelde insanların yolu bu ağacın önüne denk geliyor. Bu ağaç belki de “Buta (Hayat) Ağacı” olarak yorumlanabilir.
Öylesine
- “Halıcı Köy”.
- “Butalı Köyün Halıcısı”.
- Çok dokunaklı ve dokumaklı bir film olmuş.
“Buta” için bir yanıt