Filmin Künyesi:
HALAM GELDİ | Yönetmen: Erhan Kozan / Oyuncular: Miray Akay, Melisa Celayir, Tunç Oral, Melis Kara, Görkem Eşgünoğlu, Burçin Terzioğlu, Tugay Mercan, Necip Memili, Onuryay Evrentan, Ümit Çırak, Berke Hürcan, Barış Refikoğlu, Osman Alkaş / Türkiye / 2013 / Renkli / 100´
Sinopsis:
Film, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde medeniyetlerin iç içe geçtiği, birden fazla kültürün bir arada yaşadığı köylerden biri olan Akıncılar’da yaşayan Diyarbakırlı ve henüz 13 yaşındaki üç genç kızın hazin öyküsünü anlatıyor ve ülkemizin halen kanayan yaralarından biri olan, “çocuk gelinler” gerçeğini beyazperdeye taşıyor. Çocuk gelinlerin uzaktan uzağa seyrettiğimiz dramını, akraba evliliğinden doğan engelli çocukların yaşamını çocukların gözünden anlatan film aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buluyor. Film, aynı zamanda Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasındaki sınır sorununu da insani yönleriyle ele alışıyla ön plana çıkıyor. 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde özel bir gösterimle galası yapılan filmin senaryosu, gazeteci Evrim Kanpolat tarafından gerçek bir olaydan uyarlanarak yazıldı. Filmde Türk oyuncuların yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan oyuncular da yer alıyor.
Artılar
- Tüm oyunculuklar genel olarak başarılı.
Eksiler
- Filmin odak noktasının Huriye’nin (Melisa Celayir) hikayesinden Reyhan’ın (Miray Akay) hikayesine keskin geçişi daha yumuşak olabilirdi.
- Kimi sahneler filmden ziyade bir TV dizisi formundaydı.
- Film içerisinde birden fazla final olabilecek sahne ile karşılaşıyoruz.
Keşif
- Belgeselvari bir çalışma olmuş.
- “Cahiliye Dönemi”nin devam ettiği yıllara ve olaylara tanık olduk bu film içerisinde.
- Reyhan’ın Halil (Tunç Oral) ile dertleşirken kafasını işaret ederek söylediği “sınırlar burada” repliği güzeldi.
- “Oya” (Melis Kara) ve “Himmet” (Görkem Eşgünoğlu) karakterleri bu acı filme biraz olsun renk katmış.
- Huriye’nin halasının hayat verdiği karakter sima ve kötülük formu taşıması bakımından bana “Çağrı” filmindeki “Hind” (Irene Papas) karakterini çağrıştırdı.
Öylesine
- “Bayram gelmiş neyime, Halam gelmiş kime ne”.
- “Reyhan ve Huriye tatile çıktı.”