Filmin Künyesi:
MISS JULIE | Yönetmen: Liv Ullmann / Oyuncular: Jessica Chastain (Miss Julie), Colin Farrell (John), Samantha Morton (Kathleen), Nora Mcmenamy (Çocuk Miss Julie) / Norveç / 2014 / Renkli / 130´
Sinopsis:
Ingmar Bergman’ın “esin perisi”, efsane oyuncu Liv Ullmann’ın 2000 tarihli Sadakatsiz’den bu yana çektiği bu ilk film, dünya prömiyerini Eylül’de Toronto Film Festivali’nde yaptı. Miss Julie, aristokrat bir kadınla kahyası arasındaki “aşağıdakiler-yukarıdakiler” cinsinden tek gecelik bir aşk hikayesini anlatan, yıldızlarla dolu bir dönem filmi. 1890’larda bir yaz gecesi… İrlanda asıllı İngiliz aristokratlarından Bayan Julie, babasının kahyasını kendisini baştan çıkarmaya ikna eder. Sabaha kadar dans edip içki içer, birbirlerinin kanına girip birbirlerini etkilemeye; karşılıklı tiksinme ve arzuyla, birbirlerini ezip hükmetmeye çalışırlar. Sabahın umut mu, umutsuzluk mu getireceğinden emin olamadan, tek çıkışlarını bir Yunan trajedisinin feci sonunda bulurlar.
Artılar
- Jessica Chastain ve Samantha Morton oldukça başarılı bir oyunculuk sergilemişler.
- Filmdeki müzik kullanımı başarılı.
- Film vasat ya da vasatın az altı olsa da Liv Ullmann’ın hatırına izlemeye değer.
Eksiler
- Maalesef miss Liv Ullmann filmleri 🙁
- Filmin ilk yarısı iyi ama daha sonra film başka bir hale bürünüyor.
- Söz konusu olan kişi Liv Ullmann olmasından dolayı üzülerek yazıyorum ama maalesef diyaloglar başarılı değil. Diyalog uzunlukları Ingmar Bergman filmlerini hatırlatsa da kalite aynı derecede değil.
- Colin Farrell’in oyunculuğu çok teatral kalmış.
- John karakterindeki sert dönüşüm oldukça yapı bozucu olmuş.
- Bir sahnede Miss Julie ve John dışarıdan gelenlerden saklanmak için Julie’nin kendi odası yerine neden John’un odasına girerler anlamak pek mümkün değil.
Keşif
- Filmde müziğin kullanılış biçimi ve müzikler bana “Kış Uykusu” (Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan) filmini hatırlattı.
- Kathleen karakterini hem hizmetçi hem de inançlı biri olması nedeniyle “Çığlıklar ve Fısıltılar” (Yönetmen: Ingmar Bergman) filmindeki Anna (Kari Sylwan) karakterine benzettim.
Öylesine
- “Yaz Dönümü Sonatı”